Fat Free mass

Fat Free Mass (FFM) Vetvrije lichaamsgewicht

De Fat Free Mass, in goed Nederlands het vetvrije lichaamsgewicht, is dat deel van het lichaam dat bestaat uit weefsel, botten en vocht. Dat wat overblijft, is de vetmassa. Het verschil tussen de vetvrije massa en de vetmassa noemen we het actieve weefsel. Dit weefsel gebruikt ook in rusttoestand energie.

Op twee manieren meten

Het vetvrije lichaamsgewicht kan op twee manieren bepaald worden. Het kan met een digitale weegschaal en een vetpercentagemeter of middels de huidplooien. De meest eenvoudige manier is met de weegschaal. Dit gebeurt door het uitzenden van een elektrisch signaal via de voeten door het lichaam. Van vet is bekend dat het minder goed geleid dan vocht en spierweefsel. Door dat verschil kan de weegschaal met een signaal dat niet terugkeert in de weegschaal het vetpercentage meten en zo ook meteen de vetvrije massa, het vetvrije lichaamsgewicht. Aan de weegschaal kleeft een nadeel. Het meet alleen cellen aan de onderste zijde van het lichaam. En dat terwijl de meeste mensen juist te kampen hebben met buikvet.

Niet voor niets wordt het meest gemeten via de huidplooien, toch al met al de meest betrouwbare manier van meten. Niet voor niets ook wordt deze testwijze toegepast door de meeste diëtisten, fysiotherapeuten en ook de personal trainers gebruiken liever geen weegschaal en meten via de huidplooien. De meetpunten zijn overigens aan de voorkant van de arm bij de biceps, de achterkant van de arm bij de triceps, de plooi boven het bovenbeen aan de zijkant en de plooi vlak onder het schouderblad.

Meten via de huidplooien

Hoeveel ben je afgevallen?

Het meten van dergelijke waarde kan belangrijk zijn om te bepalen wat de optimale hoeveelheid calorieën is dat je binnen moet krijgen en hoeveel gram eiwitten je lichaam nodig heeft. Ook om het aantal te gebruiken supplementen in beeld te brengen kan een meting van waarde zijn, zoals je ook kunt meten hoeveel je bent afgevallen.