Spier burn-out

Spier burn-out, wat is het

Wist je dat ook je spieren te maken kunnen krijgen met een burn-out? Je kunt te maken krijgen met spierspanning door stress namelijk. De diepere oorzaak vind je vaak op fysiek vlak. Verhoogde spierspanning heeft veroorzaakt weer veel andere klachten. Stress kan mensen laten verkrampen; de fysieke houding wordt steeds minder gezond. Vaak beginnen dergelijke klachten in de schouders en rug.

Hoofdpijn, tintelingen in armen en benen, buikpijn, tinnitus en schouder- en nekpijn worden veroorzaakt door verhoogde spierspanning. Gelukkig is er voldoende te doen aan dergelijke klachten. Spier burn-out kan ook veroorzaakt worden door teveel of te intensief sporten. Aan de andere kant kan sporten de spieren juist soepeler maken en daardoor kunnen de klachten afnemen.

Te veel of intensief sporten

Stresshormoon door verkeerde houding

Om van de klachten af te komen moet je echter vooral zorgen dat de lichaamshouding verbetert. Neem je namelijk een verkeerde houding aan, dan zal het stresshormoon cortisol in je lichaam toenemen. Wist je dat vijf minuten in een uitgezakte houding al voor stress kunnen zorgen? En stress zorgt weer voor spierspanning waarmee de vicieuze cirkel weer rond is. Een simpele wijze om de spierspanning wat weg te nemen is de volgende. Rol je schouders naar voren en achteren, je trekt schouders naar beneden en je borst en voorhoofd plaats je richting de zon. Je voeten zet je stevig op de grond. Vervolgens laat jij je armen relaxed langs het lichaam hangen. Warmte doet het ook altijd goed. Na een heerlijke warme douche of een warm bad kan de spierspanning al snel afnemen. Dit omdat de bloedsomloop verbetert.

Zo zie je maar hoe snel je met spierspanningen te maken kunt krijgen en welke invloed het op de rest van je welzijn kan hebben. Gelukkig kun je door voldoende te sporten en te bewegen én door het aanleren van een beter lichaamshouding de klachten prima tegengaan.

Invloed op je welzijn