Hoe hou ik mijn douche schoon?

Hoe hou ik mijn douche schoon?

Kalk en schimmel zijn de twee grootste vijanden van een schone douche. We geven je graag enkele tips om schimmel en kalk uit je douche te verwijderen en om kalkaanslag en schimmel in de badkamer te voorkomen.

Kalkaanslag in de douche verwijderen en/of voorkomen

Het is best een klusje om kalkaanslag uit je douche te verwijderen en daarom scheelt het je een hoop tijd als je kalkaanslag voorkomt of in ieder geval vermindert met behulp van een waterontharder. Neem Den Bosch, waar er sprake is van tamelijk ‘hard water’. Een waterontharder in Den Bosch laten installeren is dus geen slecht idee, bijvoorbeeld door Soft Water Systems. Daarnaast helpt het om na iedere douchebeurt de cabine, kraan en tegelwand droog te trekken of af te drogen.

 

Maar hoe pak je de kalkaanslag aan die al in je douche zit? Natuurlijk is er de bekende kalkverwijderaar, maar er is ook een aantal milieuvriendelijke middeltjes dat je kan proberen. Schoonmaakazijn bijvoorbeeld, is ideaal om de wanden van de douche mee schoon te maken. Doe wat kokend water en azijn in een plantenspuit en spuit hier de douchewanden mee in. Even laten intrekken (ongeveer 15 minuten) en daarna afnemen met een doekje en eventueel wat sop. Zit er ook kalkaanslag op de kraan of douchekop, wikkel dan wat in azijn gedrenkt keuken- of toiletpapier eromheen en spoel de kraan na plusminus een half uur af. Om kalkaanslag van de vloer van de douche te verwijderen, kun je cola gebruiken. Leg wat oude handdoeken neer, giet er wat cola op en spoel het af na ongeveer een half uur.

Schimmel in de douche verwijderen en/of voorkomen

In een vochtige ruimte als de badkamer hebben schimmels het erg naar hun zin. Goed ventileren is daarom belangrijk om schimmels te voorkomen. Heb je al schimmels in je badkamer, dan kun je een schimmelreiniger gebruiken. Mocht je natuursteen in je badkamer hebben, dan is het wel belangrijk om te checken of de schimmelreiniger die je op het oog hebt hiervoor geschikt is. Puur schoonmaakazijn kan ook helpen om de schimmelplekken te verwijderen en mocht je het wat heftiger willen aanpakken, dan is bleekwater een oplossing (25 milliliter op 1 liter water, met een spons aanbrengen).